På Danielsen tilbyr vi følgende valgfag: Idrettslinje, Programmering, Fysisk aktivitet og helse, Design og redesign, Girl-power, Friluftsliv og Produksjon for scene.
Bytte av valgfag:
Elevene har mulighet til å søke om å få bytte valgfag frem til høstferien. Foreldre skriver da mail til kontaktlærer hvor en skriver hvilket valgfag eleven vil bytte til. Er det ledig plass på valgfaget vil eleven få bytte.
Om valgfag
Det er satt av 1,5 klokketimer til valgfag i uken.
Valgfaggruppene kan bestå av elever fra 8.-10.trinn.
Dersom det er dårlig etterspørsel etter et valgfag, kan vi erstatte valgfaget med et mer populært valgfag.
Vi prøver å organisere valgfagene slik at flest mulig får sitt førstevalg. Men vi kan ikke garantere at alle får sitt førstevalg, derfor må elevene sette opp to alternativer.
Dersom eleven ønsker å bytte valgfag må dette skje innen 1.oktober.
På våren i 8. og 9.klasse velges valgfag for kommende skoleår.
Elevene kan velge samme valgfag neste skoleår eller velge et nytt valgfag. Ved slutten av ungdomstrinnet kan eleven ha hatt ett valgfag og én karakter, eller flere valgfag og flere karakterer. Alle karakterene skal stå på vitnemålet, men det blir beregnet et gjennomsnitt som teller ved opptak til videregående opplæring.
Idrettslinje, Programmering, Fysisk aktivitet og helse, Design og redesign, Innsats for andre, Girlpower og Produksjon for scene
Idrettslinjen er et tilbud til de som ønsker å bruke litt ekstra tid på å utvikle seg innen "sin" idrett. Det er et krav at eleven allerede driver idretten sin innenfor organisert virksomhet knyttet til et idrettslag.
Idrettslinjen er et samarbeid med Sotra sportsklubb. De bidrar med fasiliteter og trenerressurser. Vi ønsker å kombinere idrett og skole ved å fokusere på gode holdninger i idrett og samfunn, målbevissthet og ikke minst fair play-mentalitet. Mer idrett i skolen kan være med på å øke motivasjon, engasjement og bevissthet om hvordan en kan bidra for at skolehverdagen skal bli bedre for seg selv og medelever.
Vi prøver å gi et spisset tilbud til alle som ønsker det. Vi innehar mest ressurser og kunnskap innen fotball, håndball og dans, turn og basketball, men har også et generelt fokus på basisferdigheter. Dersom det er interesse for andre idretter vil vi prøve å legge til rette for dette, men dette avhenger av en tett dialog i forkant og underveis. I slike tilfeller vil vi prøve å lage et godt opplegg i samarbeid med klubben eleven er tilknyttet.
_
_
_
Vi legger også vekt på faglig innsats for de som går her. Det er viktig at idrettslinjesatsingen ikke går på bekostning av det faglige engasjementet, men heller blir en motivasjonsfaktor for å fokusere på annet skolearbeid.
Vi starter to dager i uken med idrettslinje. For å hente igjen det faglige eleven går glipp av, må elevene på idrettslinjen møte opp på faglig oppfølging utenfor den oppsatte timeplanen. Dette avtales med idrettslærer. Elevene bruker også tiden som er satt av til valgfag til idrettlinje. Eleven vil derfor få karakter i valgfaget fysisk aktivitet og helse.
Vi gjør oppmerksom på at elever kan miste plassen på idrettslinjen dersom det går ut over elevens faglige utvikling eller dersom eleven viser dårlig holdning i skolehverdagen. Dersom eleven ønsker å slutte på idrettlinjen, er det anledning til å gjøre det. Elevene kan da velge et valgfag på en av valgfaggruppene der det er ledig plass.
Karsten Raunehaug er ansvarlige lærere ved idrettslinjen. Dersom det er spørsmål kan dere ta kontakt via mail: karstenra@danielsensotra.no
Programmering valgfag er for deg som ønsker å lære å programmere. Du vil jobbe med å programmere apper og roboter. Du bør like å jobbe med teknologi, problemløsning og matematikk.
Du vil først lære hva programmering er og noen grunnleggende prinsipper. Deretter går vi over på å forstå hvordan vi kan bruke dette ved hjelp av blokkprogrammering (scratch, blockuino.no, code.org). Du vil også lære tekstbasert programmering. Mesteparten av faget vil handle om å jobbe med forskjellige prosjekter der du får bruke en rekke forskjellige verktøy.
Eksempler på prosjekter:
Utvikle en robot som kan utføre forskjellige oppgaver.
Koding
Utvikle spill.
Programmere apper til smarttelefon .
Simuleringer av fysiske objekter.
Lage nettside.
For mer info: Haraldr@danielsensotra.no
I dette valgfaget får du utforsket egne fysiske forutsetninger og bli bevisst forholdet mellom fysisk aktivitet, kosthold og helse. Du bør like å trening og fysisk aktivitet for bevege deg for å velge dette valgfaget.
På Danielsen tror vi at vi er skapt for å skape. Design og redesign er valgfaget hvor du får være med på hele prosessen fra arbeid med forståelse av oppgaven, ja-fase/idemyldring, utvikling av modell/produkt til levering/presentasjon. Du vil erfare at ting tar tid, men og få med deg et verktøy du kan bruke resten av livet.
Du vil bli bevisst på hvordan design og bærekraft henger sammen og du vil bl.a. lære å bruke ulike verktøy, lage skisser/arbeidstegninger, laserkutting, 3d-printing, 3d-design.
Det første halvåret er det lærerstyrt oppgaver og det andre halvåret jobber du mest med egne prosjekt som ender i en presentasjon med vurdering.
Vi tilbringer på Danielsen makerspace i 2. etasje på ungdomskulen.
Fra læreplanen i faget:
«Valgfaget design og redesign skal tilrettelegge for at elevakre får utvikle kreativitet, skaperglede og mestring, og at håndverk og kulturarv ivaretas. Dette skjer gjennom en designprosess hvor praktiske løsninger fra idé til ferdig produkter står sentralt. Arbeidet innebærer å planlegge, designe og fremstille spiser produkt ut fra egne ideer eller i samarbeid med andre.»
Om faget på udir:
https://www.udir.no/lk20/dor01-02/kompetansemaal-og-vurdering/kv308
Friluftsliv valgfag er et valgfag for deg som liker å være ute. Noen av aktivitetene du kan forvente å delta på er klatring, ski, skøyter, orientering, teltovernatting og padle kajakk/kano. Vi lager mat på bål og på stormkjøkken. Du trenger ikke å ha erfaring med noe av dette fra før, men du bør være innstilt på å være ute i alt slags vær. I løpet av et halvår er det en overnatting ute og ca. to ettermiddager med aktiviteter, dette får elevene avspasere for i etterkant.
Dramalinjen følger kompetansemålene for valgfaget Produksjon for scene. I faget skal en blant annet planlegge og delta i scenisk produksjon for publikum.
Hvert år settes det opp en produksjonhvor vi inviterer 400-800 elever fra naboskolen våre.
Link til kompetansemål i faget. https://www.udir.no/lk20/sos01-02/kompetansemaal-og-vurdering/kv311
Bilder fra forestillingen Sannhetskodene.